WordPress – ett publiceringsverktyg för alla

WordPress är ett verktyg för publicering på webben, antingen i formen av en blogg eller för att hantera innehållet på en webbsida. I början av 2000-talet skapades bloggverktyget b2/cafelog, ett verktyg som endast kunde användas för att publicera ny text. 2003 kom dock en version som medgav att du kunde gå in och redigera text och bygga en enkel struktur för statisk information. Året efter kom ytterligare en version vilken medgav användandet av så kallade plug-ins vilket har blivit ett adelsmärke för WordPress. Året 2005 kom en version som medgav användningen av teman. WordPress har gjort den långa resan från att vara ett verktyg för amatörer till att bli proffsens verktyg.

WordPress driver idag ungefär 200 miljoner webbplatser världen över så om du väljer att använda detta verktyg är du i gott sällskap. Spännvidden är stor, några sajter är bloggar som drivs aven enskild person, medan WordPress också är motorn bakom stora sajter som till exempel nyhetssajter. Det finns flera skäl till att Wordpress har vuxit sig så stort, ett av de viktigaste är att du som privatperson får använda verktyget helt gratis för att driva en blogg eller en enkel webbplats. Det går även för företag att köpa och installera WordPress på företagets egen server. Du kan även använda dig av ett webbhotell om du inte har en egen server.

Design och teman

Webbens stora styrka ligger i att den är lätt tillgänglig. Har du en blogg eller en hemsida så kan nästan vem som helst öppna den och titta om personen är uppkopplad mot nätet. I Sverige har nästan alla i vuxen ålder en smart mobiltelefon som är ansluten till internet. För att fånga intresset hos besökaren ska du lägga tid på att designa ditt budskap. WordPress tillåter dig att använda mängder med teman som gör din blogg/webb strukturerad och överskådlig. Sidorna blir dessutom responsiva, vilket betyder att de känner av om dina besökare tittar på din sajt med PC, mobil eller surfplatta och anpassar utseendet efter det.

Vad är SEO?

WordPress gör dina sidor SEO-anpassade. Det låter ju bra, men vad är det? SEO är en förkortning av Search Engine Optimization vilket översatt till svenska ungefär betyder sökmotoroptimering. Beroende på hur du skriver på din blogg eller webbsida, hittar sökmotorer som Google, Yahoo, Bing och många fler din sida. Sökmotorn är i sig dum men de främsta sökmotorerna med Google i topp har utvecklat algoritmer för att ge dig det absolut bästa sökresultatet. Delvis kan du påverka sökmotorerna genom att skriva sakligt, särskilt i ingressen men sedan behöver du hjälp. Den hjälpen ger WordPress dig genom att skapa en bakomliggande struktur som gör det lätt för sökmotorerna att hitta just din sida.

Tusentals möjligheter men ändå inte

WordPress är skriven i öppen källkod vilket betyder att vem som helst kan se hur sidorna är programmerade. Det ger publiceraren oändligt många möjligheter. Samtidigt finns det inget värre än röriga webbsidor och det är här som WordPress kan hjälpa dig att skapa webbsidor på ett professionellt sätt. Genom att använda någon av de fria mallarna får du en stadig grund att stå på, dina texter hamnar på rätt plats. Bilder är ett naturligt inslag på webbsidor och även här gör WordPress det enkelt för dig genom att erbjuda standardformat som sedan systemet minns. Det ger din webb ett snyggt och strukturerat utseende utan att du behöver tänka på det.

Tillägg till din webbsida

Ju mer du arbetar med din webbplats desto roligare blir det. Efter en tid kanske du vill starta ett forum för diskussion eller ett bildgalleri för dina vackra bilder. Då ska du vara glad att du har valt WordPress för i systemet finns det 54 000 tillägg eller plug-ins som lätt kan integreras med din webbplats. Du kanske vill öppna en nätbutik komplett med betallösningar? Då finns det ett tillägg för e-handel. För att få fart på din nätbutik behöver du få hjälp med SEO så att dina kunder hittar till dig. Med hjälp av tillägget Yoast SEO lär du dig skriva rätt och får massor av hjälp med att optimera din sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *