Vad är en plattform?

Du har säkerligen hört talas om företag som Facebook, Amazon och Google. Vet du vad alla dessa har gemensamt? De använder sig av en digital plattform, och det är en av många anledningar till att deras bolag blivit ledande i respektive bransch. En digital plattform är helt enkelt ett måste för att lyckas idag, och utgör ofta den grund företaget står på för att nå ut till sina kunder.

Men vad är egentligen en plattform? Det kan faktiskt vara ganska svårt att svara på utan att grotta ner sig i datatermer och uttryck. En plattform handlar helt enkelt om att bilda ett nätverk, som både är lönande för kunden och företaget. Idag har kunden mycket mer makt och inflytande än tidigare. Vi vill att våra varor ska vara utformade efter våra personliga preferenser och önskemål.

Olika typer av plattformar

På nätet finns det flera olika typer av plattformar. Några av de största är de sociala nätverken. Här ingår till exempel Facebook, Instagram och Twitter, men även streamingtjänster så som YouTube. Syftet med dessa är att alla som rör sig på plattformarna ska kunna dela och titta på andras material. Du kan även lägga upp dina egna bilder, videos, texter eller vad det nu kan vara.

Det finns även plattformar som fokuserar på försäljning. Till dessa hör stora kedjor som exempelvis eBay och Amazon. Här kopplas du som kund ihop med köpare över hela världen. Du kan med en enkel sökning finna allt från kläder till bildelar. En annan typ av plattform är den för utvecklare. Här ingår de klassiska plattformarna till mobil, nämligen iOS och Android. Dessa går också anpassa efter personliga krav och önskemål.

Så gynnas du av en plattform

En välfungerande plattform kan göra ditt varumärke ledande. Airbnb är idag en plattform där vem som helst kan lägga ut sin bostad till uthyrning. Det finns en uppsjö av boenden i hela världen. Detta är betydligt mer lönsamt än att driva ett hotell, som måste lägga pengar på marknadsföring, anställda med mera. Airbnb fungerar istället som en mellanhand, vilket gynnar både uthyrare och gäster.

Så en plattform är i mångt och mycket ett sätt att föra samman folk med liknande intressen. Vare sig det handlar om sociala aspekter, försäljning, resor eller egentligen vad som helst. De flesta plattformar är idag otroligt avancerade vilket innebär att du kan finjustera din sökning. Om vi fortsätter med Airbnb som exempel kan du bland annat sortera vilka faciliteter du vill ha i ditt boende.

Plattform i mer tekniska termer

Nu har vi på ett lite enklare sätt förklarat vad en plattform innebär. Om vi ska fördjupa oss lite i det tekniska kan vi säga att en plattform både kan vara mjukvara och hårdvara. En plattform är helt enkelt en ram på vilken du sedan kan bygga andra program. Är det hårdvara är det till exempel din mobil eller din spelkonsol. Mjukvaran är då operativsystemet som exempelvis Android.

En plattform kan även vara ett program du installerar eller har tillgängligt på internet. Den sistnämnda har vi redan pratat om i form av Facebook och liknande hemsidor. Ett exempel på en plattform som du installerar är programmet Flash. Detta krävs för att du ska kunna spela upp videos och animationer. Java är ett annat liknande exempel som du säkerligen stött på när du surfat runt.

En större del programvara

Vi kan också säga att en plattform är en stor bit av programvara där du också kan köra både mindre bitar av programvara men också övrigt innehåll. En ingenjör skulle beskriva en digital plattform som något det går att ställa andra ting på, bildligt alltså. Hela internet är ju faktiskt en plattform när vi tänker efter. Webben är basen och sedan byggs det på med hemsidor och program.

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis kan vi säga att plattform är ett väldigt brett begrepp. Det kan alltså vara allt från ett operativsystem till en miljö på nätet. Det kan också vara en digital plattform som används av olika företag. Är du företagare kan det fungera som ett väldigt framgångsrikt verktyg om det används på rätt sätt. Titta bara på Facebook och Amazon som tydliga och välkända exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *