Magento

Magento är en plattform för e-handel som är open source-baserad. Det finns några olika varianter och Magento finns för både B2B och B2C. B2B står för “business to business” och innebär försäljning av varor och tjänster mellan olika företag. B2C är istället försäljning från företag som riktar sig direkt till konsumenter. Magento Commerce B2B har blivit en av de största e-handelsplattformarna för B2B.

Magento hanterar ordrar som motsvarar runt 1 000 miljarder kronor varje år och som görs via 200 000 olika butiker online. Anledningen till att plattformen blivit så populär är att den är möjlig att anpassa i stor utsträckning, för olika typer av e-handel. Magento har fått en del utmärkelser, till exempel har plattformen blivit utsedd till “leader” i Gartner Magic Quadrant som är en mycket prestigefylld analys.

Fördelar med Magento

Magento ger stora möjligheter för dig som vill ha en lösning för din e-handel. Såväl utseende, funktioner och innehåll går att anpassa så det passar just dina behov. Du får helt enkelt möjlighet att själv ha kontroll över hur din affär online ska se ut, samtidigt som du kan använda dig av den avancerade och uppdaterade teknik som du får om du använder Magento.

Dessutom erbjuder Magento kraftfulla verktyg för marknadsföring och sökfunktioner, liksom verktyg för att hantera din katalog med varor. Det gör att plattformen skapar en smidig lösning för både dig och dina kunder. Du behöver inte själv vara programmerare för att göra anpassningar och inställningar, utan det är en applikation som är tänkt för användare utan den typen av kunskaper. Magento är enkelt att använda och anpassa.

För vem passar Magento?

Magento kan passa för nästan vilket företag som helst som är i behov av en plattform för e-handel. Det spelar ingen roll vilken bransch som företaget är verksamt inom. Den layout, struktur och teknik Magento erbjuder kan anpassas så det fungerar oavsett vilken stil som är lämplig och oavsett hur mycket som ska finnas i e-butiken. Har du redan e-handel på en annan plattform kan du flytta över den till Magento.

När vi pratar om e-handel är det lätt att bara se en webbshop framför sig. Med Magento kan ditt företag också få möjlighet till exempel att skapa kundgrupper och organisera information efter företagets egen struktur. Du kan ha tjänster för offerter och förfrågningar, förutom alla alternativ som finns för själva webb-butiken. Det är dessutom lätt att lägga till moduler eller tjänster från tredje part om det är något du saknar.

Historia

Magento utvecklades av Varien (som nu heter Magento Ink) och lanserades i mars 2008. Plattformen skapades med hjälp av programmerare från open source-communityt, men Magento Ink äger resultatet av arbetet. Utvecklingen av plattformen började under 2007 och tanken var först att göra en fork, alltså en typ av förgrening, av osCommerce, men de valde istället att skriva om koden och skapa en helt ny lösning.

Open source står för att källkoden kan ses av vem som helst. Det är då möjligt för programmerare att modifiera koden och skapa egna varianter av programmet eller bara att fixa problem. Ofta skapas gratisprogram av open source-communityt, som också är fria för vem som helst att använda, men så är inte alltid fallet. När det gäller Magento finns det bara en version som är gratis: Magento Community Edition.

Meet Magento Association

Det finns en “non profit”-organisation som fram till 2018 haft namnet Meet Magento Association. De har bland annat ordnat konferenser i mer än 24 länder över hela världen. Förutom konferenserna har de skapat lokala versioner av plattformen och kunnat erbjuda lite support till sina medlemmar. Från och med 2018 har de arbetat med att ändra formen för arbetet och de kallar sig numera Magento Association.

Bra betyg i jämförelse med andra

Magento ligger ofta högt upp på de topplistor som finns för att ranka och jämföra de olika lösningar och plattformar som finns för e-handel. Bland annat har Magento utsetts till “#1 Commerce Solution” av Internet retailer och hos Forrester har de hamnat mycket bra i jämförelsen med andra lösningar för e-handel. Gartner Magic Quadrant är en mycket prestigefull analys och har utsett Magento till “leader”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *