Joomla

Joomla är ett innehållshanteringssystem med öppen källkod, så kallad open source. Det är en multiplattform som kan köras på flera operativsystem. Joomla används för att publicera saker på webben och används ofta till intranät och e-commerce bland annat. Det används både av företag samt av stat, skolor, kommun och organisationer, men även av privatpersoner för till exempel bloggar och enklare hemsidor. Joomla har fått flera utmärkelser genom åren. Det är enkelt att ändra hela sidans utseende utan att det påverkar innehållet. Dessutom är Joomla helt gratis att använda vilket är en stor fördel. Det enda du behöver är en dator med en internetanslutning. I princip ingen teknisk kunskap behövs för att använda Joomla.

Gränssnittet i Joomla är välutvecklat och det är enkelt för alla att använda. Det finns flera plugins som du kan använda för fler funktioner och det finns också flera färdiga teman som du kan lägga till. En hemsida skapad i Joomla kan bli väldigt tilltalande designmässigt. Joomla är både flexibelt och säkert och lämpar sig bra för alla typer av webbsidor. Onlinebokningssystem, onlinetidningar och portaler använder sig ofta av Joomla vid skapandet. Dessutom är det väldigt enkelt att installera, det tar ofta inte mer än 10 minuter att ladda ned och installera det. Det är ett enkelt och tydligt program som fungerar för alla helt enkelt.

Historia

Joomla är ett namn som kommer från swahiliska, ordet jumla betyder “alla tillsammans”. Det började dock med en liknande produkt kallad Mambo som släpptes 2005. Den blev framgångsrik och användes av tusentals personer. Utvecklarna varumärkesskyddade sedan produkten. De bestämde sig sedan för att påbörja ett annat projekt och det var det som senare blev Joomla. Joomlas första version lanserades i september 2005 och den var i princip identisk med Mambos senaste version. De förbättrade senare säkerheten och lanserade år 2008 Joomla 1.5 som använder en helt annan kod än Mambo. Det gav en hel del förbättringar med programmet. Versionerna har sedan uppdaterats och senaste uppdateringen kom 2017.

Varför ska du använda Joomla?

Det finns gott om anledningar till att använda Joomla, bland annat att det är enkelt att använda. Om du vill skapa en professionell hemsida som du kan uppdatera enkelt så är Joomla helt enkelt perfekt för dig. Flexibiliteten är en annan fördel då du kan använda flera tillägg och teman som går snabbt att installera. Det finns tillägg anpassade för i princip alla användningsområden du kan tänka dig. En annan sak som gör Joomla så bra är att det är optimerat för sökfunktioner, vilket gör din sida enkel att hitta via sökmotorer. En sida skapad i Joomla kan dessutom ha användare med olika nivåer, till exempel administratörer och skribenter.

Att installera Joomla

Det är som sagt enkelt att installera Joomla och vi ska nu förklara hur du gör det. Du måste först och främst ha köpt in dig på ett webbhotell och ha ett ftp-program installerat sedan kan du gå till Joomlas hemsida och ladda ned programmet. Sedan måste du extrahera zip-filen, koppla upp dig till ditt webbhotell via ditt ftp-program och föra över de extraherade filerna till public html mappen. Efter överföringen är det dags för installeringen. Det gör du genom att du öppnar din webbläsare och skriver in ditt domännamn, sedan kommer du till installationsprogrammet. Efter det följer du de instruktioner som du får och sedan är det klart.

Sammanfattning

Joomla är ett innehållshanteringssystem som låter dig skapa webbsidor med hjälp av öppen källkod. Det används både av företag, kommuner och privatpersoner för att skapa till exempel intranät, online-bokningssystem och bloggar. Det är ett enkelt och flexibelt sätt att skapa dina egna hemsidor och det finns gott om teman och tillägg som du kan använda dig av. Den första versionen av Joomla lanserades redan år 2005 så erfarenhet av marknaden finns helt klart. Fördelarna med att använda Joomla är många, det är till exempel enkelt att installera och använda. Du kan ändra utseendet på din webbsida enkelt utan att innehållet påverkas. Att använda Joomla är ett enkelt sätt att bygga en hemsida på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *