Hur fungerar ett webhotell?

Ett webhotell innebär att du placerar din hemsida eller e-handel på en webbserver så att dina besökare alltid kan nå sajten. Ett webhotell är en tjänst som gör det möjligt att vara ansluten till “world wide web” utan att du behöver ha en offentlig webbserver. En sorts internetutrymme som lagrar din hemsida för att göra den synlig för andra internetanvändare. Ditt webhotell ger dig tillgång till en internetansluten dator som gör att flera användare kan lägg upp sina hemsidor eller webbplatser på servern. I praktiken så består ett webhotell av flera datorer för att kunna klara av behovet av kapacitet och lagringsutrymme. Användare av webhotellet lägger upp sina sidor under olika domännamn.

Du kan välja mellan ett gratis webhotell eller ett där du betalar för servicen. Om du väljer ett kostnadsbelagt webhotell så erbjuder de ofta mer teknisk support jämfört med ett gratis webhotell som oftast bara har en grundläggande support. Priset varierar kraftigt hos olika företag, från några tior i månaden till flera hundra kronor. När du väljer webhotell så handlar det om vad du är beredd att betala. Ett webhotell kan också vara finansierat via reklam. Det finns även webhotell som är fokuserade på att erbjuda ett visst system, exempelvis WordPress. I detta fall så är servern hos det specialiserade webhotellet optimerad mot WordPress för att kunna erbjuda högsta möjliga hastighet.

Viktiga egenskaper hos ett webhotell

Är ett dyrare webhotell bättre? Rent generellt så är svaret nej, utrymmet som är tillgängligt kan skilja sig men det är även viktigt att se till att du inte betalar för mer utrymme än du utnyttjar. Lagringsutrymmet refererar till den mängd av data som kan finnas på din webbplats. En del webhotell erbjuder sina kunder möjligheten att uppgradera eller nedgradera kontot när de så önskar. Att ett webhotell inte ska kosta mer än du utnyttjar kan verka självklart men inte alla erbjuder denna valmöjlighet. Tänk på att ett seriöst webhotell ska ta ansvar för brandvägg och virusskydd. Kontrollera alltid om säkerhetskopieringen sköts automatisk eller som du måste göra kopior på innehållet

Domännamn – unikt namn för din webbsida

En webbserver är en dator som kör en webbserverprogramvara och alla webbsidor på webben hämtas från en eller flera sådana webbserverdatorer. För att kunna publicera en webbsida på nätet så krävs ett domännamn. Domännamnet är ett unikt namn på en eller flera datorer som är anslutna till internet. Ett webhotell ska kunna om du så önskar registrera domänen i ditt namn, detta gör det lättare för dig att kunna utnyttja andra tjänster och även att byta webhotell. Mängden data som webbplatsen kan leverera per tidsenhet är en viktig faktor och tillgängligheten på materialet. En tillgänglighet på 99,9 % av tiden motsvarar i genomsnitt ett avbrott på 10 minuter under en vecka.

E-postadress

Ett webhotell erbjuder vanligtvis e-post, med adresser som hör till den berörda domänen. Om ditt företag har en webbplats med adress www.exempel.se kan anställda få e-postadresser med formatet namn@exempel.se. Olika webhotell erbjuder olika antal e-postadresser. En del webhotell har en tjänst så att en administratör kan nås via namnet postmaster. Stora webbsidor så som dagstidningar har inte ett webbhotell, men det är en bra lösning om du har mindre än 10 000 besökare om dagen. Ett webhotell krävs för att du ska kunna ha din hemsida uppe 24 timmar om dygnet alla dagar om året. Om du inte har ett webhotell måste du ha en egen server eller att datorn hela tiden är online.

Hur bygger du en sida?

Om du är en bloggare, ett litet eller stort företag så kan du skräddarsy en webbsida som uppfyller dina behov. Om du just har köpt en domän så syns inget på sidan utan du måste lägga till filer och bygga din hemsida. Att skapa en databas och ladda upp innehåll är en metod som inte används så ofta idag eftersom det vanligtvis tar längre tid. Dock kan du hos flera webhotell själv välja vilken metod som du vill använda. Ett webhotell ser till att din hemsida är kopplad mot internet. Tjänsten som webhotell erbjuder gör det möjligt att nå din webbadress dygnet runt från mobila enheter, laptop eller dator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *